Mindfulness/Meditation : Låt hjärnan bearbeta informationen

meditate-1851165_640.jpg
Photo by Pexels@pixabay

Stressad?
Saknar kontakt med omvärlden?
Ofta sjuk?
Deprimerad?

Skillnaden på meditation/mindfulness är lite olika. Jag tänker att meditation generellt handlar om en koppling till religion/spirituellt utövande. Mindfulness handlar mer om att stanna upp, utan några generella kopplingar till tro/andlighet. Mindfulness kan också innefatta mer alldagliga sysslor.

Effekterna av att regelbundet meditera/utöva mindfulness är otroligt positiva.
I studie efter studie visas positiva effekter för såväl mental hälsa som fysisk hälsa. Det lindrar depressioner och ångest.
En grov uppskattning av antalet utövare av meditation & mindfulness ger siffror uppemot 2 miljarder. Statistik är dock vad man gör den till och poängen med att siffran nämns, är att många personer i världen helt enkelt utövar det.

Utifrån de positiva effekterna av just meditation/mindfulness, kan det kopplas till vår stimulus/responsförmåga. Vad händer egentligen i hjärnan när vi medvetet stänger av för yttre intryck (så gott det går)? Meditation/mindfulness handlar ju om just det.
Plötsligt får hjärnan en möjlighet att vända fokus inåt. Vad har vi för material egentligen som kanske sorterats lite för fort? Vad har vi inte lagt tillräckligt med fokus på i kroppen som faktiskt kan vara överbelastat? Helt enkelt lite som att vi släpper övervakningskamerorna från området och kollar vad det är för lampor som blinkar på kontrollpanelen.

Av den anledningen kan de första perioderna när vi lär oss meditera, bestå av en motorväg av bilder/minnen/känslor. Det viktiga att komma ihåg är att vi inte behöver vara kvar i det. Se det som att du är på en bio och att ditt mål nu är att sluta stå i filmduken. Du kan luta dig tillbaka och låta hjärnan sköta sitt. Den är smartare än du kanske vill tro och kommer problemlösa de intryck som inte fungerar ordentligt. OM du bara låter den.

Om det är svårt att slappna av, så lyssna på instrumentell musik, eller musik som är framtagen just för meditation. Ibland kan det underlätta med vägledda meditationer just för att vi ska börja släppa kontrollen. Tanken om vad meditation/mindfulness är, kan ofta vara större än vad det faktiskt är. Släpp kontrollen successivt! 

Kan du inte sitta still för att meditera/utöva mindfulness, är yoga ett ypperligt alternativ. Att vi inte klarar meditation kan vara både för att vi har en alltför överaktiv kropp. Det kan också vara att vi har en alltför aktiv hjärna som har svårt att sortera bland intryck (som om filmprojektorn löper amok och kastar ut materialet okontrollerat. Detta kan vara vanligt för personer som är utbrända/utmattningssyndrom).

Personligen började jag med meditation när jag var i 20 års åldern. Jag hade ganska lätt för att gå ner på djupet och att låta saker ske. Därifrån har många varianter prövats för att se vad som händer. En del meditationstekniker kommer presenteras i separata inlägg. Jag kan rekommendera att våga prova sig fram i olika stilar. En del vill ha en tydlig struktur, andra vill ha ett öppet flow. De grundläggande effekterna är likväl i stort sett detsamma ändå! Utöver det handlar det om vad vi vill manifestera (energiskapande arbete genom aktivt fokus).

När jag planerade ett projekt för att införa meditation mer aktivt i socialt arbete, hittade jag i researcharbetet en artikel. Den handlar om ettmindfulnessprojekt som heter Quiet time infördes i ett middleschool (mellandstadie) i San Fransisco. Området av ökänt av svårigheter med hög kriminalitet och många skottlossningar. En morgon kunde skolbarnen hitta tre döda kroppar på skolgården som exempel. Kan man tro att barnen hade en hög stress/ångest?
Projektet påbörjades och gav starka positiva svar. Under första året sjönk kvarsittningarna med 45% på skolan. Tre år efter projektets början hade skolan 98% närvaro i skolan, bland de högsta siffrorna i staden. Cirka 20% blev antagna till ett välrenommerat high school i staden. Tidigare var knappt en elev antagen. För hela artikeln, läs här. (Återigen statistik, likväl intressant!)

Undrar du hur det ser ut när 1 miljon ungdomar mediterar på samma plats samtidigt?
Såklart du gör!.. Har du det. Kika in detta klipp för att få en tydlig bild

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.