Ändra: Bryt rutiner genom att ändra historia

rails-3309912_640.jpg
Photo by MichaelGaida@ pixabay

Vill du ändra dina vardagsrutiner?

Vi människor kommer förr eller senare till en punkt där vi vill ha rutiner. Vi vill ha förutsägbart i våra liv och vi kommer att anpassa oss för att uppnå det. Rutiner är målet och det är vad vi får. Personer som söker spänning, adrenalinpåslag och nya intryck kommer att skapa det. En rutin som leder till ständiga äventyr helt enkelt!

Ibland händer det också att vi hamnar där, fast vi kanske inte vill vara just där, i den där rutinen som ständigt pågår. Slentrian, slentrian och åter slentrian.
Träffa samma personer vi inte gillar, träffa partnern vi inte är kära i, gå till jobbet vi inte vill vara på och bo i samma boende vi inte trivs i. Vår livsberättelse verkar helt enkelt hamna i en cirkel vi inte vill vara kvar i.
Livet är slentrianmässigt!
I want to break free?

Hur tar vi oss ur rutinerna, det slentrianmässiga?

Att bryta mönster och skapa nya vägar kräver mod. Det kräver en viss kreativitet (kom på nya sätt att göra något!) och det kräver handling. De tre komponenterna kommer bryta vägen framåt och tvinga vår hjärna som (bidragit) till att vi kört fast i vårt tankemönster…att tänka om!

För ändamålet, låt oss pröva en övning som jag lärde mig på en teaterkurs. Teater/skådespelarkurser är ultimata läroplatser när vi vill skapa nytt. Finns det något annat som tvingar oss att skapa nya tankesätt, nya identiteter och reagera på nya typer av intryck?! (Kanske, vad vet jag?)

Övning för att bryta rutiner

Övningen bör inledningsvis ske med en annan person. Inga särskilda förkunskaper finns förutom mod. Senare kommer övningen även fungera individuellt. Av pedagogiska och för dramatiska/inlärningsbara effekter är övningen bäst för två:

Person nummer 1 ska berätta en historia för person nummer 2. Historiens innehåll är helt irrelevant och ju knäppare historia, desto roligare kommer det sannolikt att bli.
Det person 1 vill uppnå är att fortsätta berätta en historia, oavsett vad.
Uppgiften för person två är att bidra till historien genom ett ord vid regelbundna/oregelbundna tillfällen säga: Ändra!

Person 1 behöver efter det sagda ordet Ändra! Förändra det sista som sades. Det kan låta ungefär såhär:

Det var en gång två hönor Ändra tre hästar Ändra en katt, som var ute och gick Ändra som låg och sov Ändra som försökte fälla sin matte nerför trappen(vad vet jag?)…

Kan du förstå varför mod är en bra egenskap (som lätt tränas upp i övningen) att ha?

När vi provat detta några gånger med andra har vi också lärt oss en del nya verktyg för oss själva. Vi lär oss skapa en ny historia helt utifrån ett triggande ord som säger Ändra!

Ordet ändra kan nu bli en livsriktare för en period (precis som Yes i filmen Yes Man).
När du upplever att du gör något på ett rutinenligt sätt som du vill bryta, säg/tänk Ändra.
Ändra är också något du behöver göra. Det behöver inte vara stort eller extremt. Du behöver bara ändra! Ibland blir det bra, ibland blir det konstigt (vilket du lär dig massor av!) och snart är du ur rutin-cirkeln.

På sikt kan denna övning stärka såväl självkänslan som självförtroendet. Vi lär oss improvisera på ett naturligt sätt. Vi lär oss att bejaka (flyta med) bland de intryck vi möter. När vi bejakar naturligt, då ligger världen för våra fötter. Det är då vi uppnår det Carl G Jung kallar Synkronicitet

Alla vill förändras men ingen vill göra det arbete som krävs för att nå en förändring

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.