Berättelser: Vem skriver historien?

trump-2546104_640
Photo by Geralt@pixabay

 

När vi vill uppnå ett specifikt mål och det inkluderar andra människor, är det nödvändigt att styra berättelsen. Vad ska människorna tro på?
Vilken information ska presenteras för medborgare, anställda, familjemedlemmar etc… När inte alla fakta är givna, då vinner den som hörs mest och övertygar mest. Den som kan presentera mest trovärdiga argument. Människor som är passiva, rädda, underkastade följer den starkaste ledaren. Även när det som sägs inte är helt sant (dvs. det finns flera svar)

Historiskt sett finns många exempel, däribland Hitler som kunde berätta en historia som många tog till sig som sin egen. Successivt byggdes den upp, förändrades och inkluderade fler. De som inte ville delta uteslöts. Vill du vara med i huvudberättelsen då måste du också delta i den.

Berättelser för dig: Vilken linje följer du i livet?

När vi växer upp börjar vi också skriva vår berättelse om framtiden. Vad blir vi intalade att vi är och vad vi kan bli? Vilka andra personers berättelser tar vi till oss som våra egna? Om du växer upp och blir mobbad, kommer resultatet bli detsamma som någon som är framgångsrik betygsmässigt i skolan? Sannolikt inte och det sker utifrån att vi i högre grad accepterar just någon annans berättelse istället för att skapa vår egen.

Att få höga betyg i skolan är inte en garanti för framgång. Att bli utsatt för känslomässigt tunga upplevelser är inte en garanti för misslyckande i livet. Risken är bara att vi kopplar det så och att vi faller in i andras berättelser, istället för att skapa våra egna livsberättelser.

Berättelser via andra: Media

Media i olika former är vår berättelseskapare för samhället i stort. Vilken information behöver vi få om vad som pågår i samhället? Vad i nyheterna kommer påverka våra egna livsberättelser?

Under den tid vi inte är medvetna om våra livsberättelser eller hur vi kan interagera med den, då är vi ett lätt byte. Vi söker information på andra platser om hur vi ska förstå saker och ting. Hur vi ska reagera på saker och ting. Media blir en naturlig informationsskälla och var tidigare en bra sådan. Idag är det mer tveksamt. Varför ska vi se nyheter som övergripande handlar om negativa saker? Vi vet redan att det pågår hemska saker i samhället, samtidigt som vi själva kanske inte har så stor förmåga att påverka det. Vi utsätts för dels negativa känslor och samtidigt en känsla av maktlöshet.
Vi passiviseras kring negativa händelser. Som kanske pågår i flera år. Hur kommer vi må då? Hur handlingskraftiga kommer vi att vara då?

”Snart kommer texter om att media är korrupt, köpt etc.”
Det är för inlägget ointressant. Självklart kan de vara det och media kan också vara en produkt som utvecklat sig själv till vad det är, utan att det finns en ond person bakom utvecklingen. Det är en berättelse som kommer behöva visa sig själv. Det enda vi kan göra i mötet med media är att fortsätta sortera vad som är deras berättelse och vad som är vår. De sammanfaller lite för sällan.

Tidigare presenterades händelser och vi fick själva lista ut vad vi skulle tycka om det.
Idag berättas det hur vi ska reagera på händelser och vi får fundera på om händelserna ens har hänt.

Berättelser som vänder: Qanon & Donald Trump

Ett exempel på detta är Donald Trump. Hans presidentskap har sannolikt varit mer omskrivet än någon annan presidents. Trots att ekonomin presenteras som stark, arbetslösheten minskar drastiskt och arbetstillfällen återförs till USA, är nyheterna främst negativa. Vissa siffror säger att cirka 90% av nyheterna är negativa kring Donald Trump. Det innebär att någon annan försöker kontrollera berättelsen. Svaret brukar finnas vid motpolen, i detta fall: Demokraterna. (Mer korrekt är de som kallas Deep State, där många är kopplade till demokraterna, men vissa förekommer även inom republikanerna).

Det geniala i hela upplägget är att alla fokuserar på Trump. Berättelsen vill sänka Trump. Trump får all uppmärksamhet, men ingenting är ens nära att komma åt honom. 5 D Shack. Ingen förstod att de deltog i det.

Bakom Trump finns den växande Qanon ”rörelsen”. Q använde namnet Q clearence patriot från början(en användare som via forum lämnar ”crumbs”. Användaren har högsta säkerhetsklassningen i USA, dvs. högsta tillgången till säkerhetsklassat material).
Q har i över ett år skrivit på forum, berättat vad som pågår i bakgrunden och vad som komma skall.

Många andra användare har tagit på sig uppdragen att tolka smulorna, sammankoppla dessa till event som kommer eller som har skett. Vissa försöker främst tjäna pengar på det(och de försvinner fort). Andra gör det helhjärtat och för arbetet framåt.
Trump har i mängder av klipp (vid tal/rallies etc.) gjort Q tecknet i luften.

Jag vill återkoppla detta till just krigstaktiken om att föra berättelsen. Deep state trodde att de för berättelsen i detta ”krig”. Det gjorde de aldrig. De förstod inte att även alliansen (Q är en del av dessa, inklusive bland annat amerikanska militären, BRICS länderna, m.fl) ville att Trump skulle stå i skottgluggen för media. Under tiden Trump får all uppmärksamhet, kan arbetet i bakgrunden ske relativt ostört från media.

Om ni vill se ett exempel när ”Deep State” misslyckas med att återta berättelsen, sök rätt på Jordan Smolliett från Empire. En skådis som försöker skapa ett hatbrott mot sig själv och misslyckas. Humor?

Kommer ni i övrigt ihåg alla ministrar, tjänstepersonal etc. som har lämnat Trump under de senaste två åren. Det har offentliggjorts ganska aktivt. (Minns aldrig att Obamas personal som lämnade omnämndes så? Minns ni namnen på vilka som lämnat? Rätt tolkat så har de flesta antagligen försvunnit i minnet nu. Kanske beroende på att många inte följer amerikansk politik. Tänk om det tillhör berättelsen som alliansen vill berätta?
Vissa har lämnat för att de är korrupta. De har åtalats. Andra har åtalats på falska grunder, vilket slår tillbaka mot de som åtalade (vilka är det tro…). Vissa lämnar för att de har fullgjort sitt uppdrag. Vi är för vana vid att se arbete som en tidsperiod, inte att slutföra en viss form av arbetsuppgifter.
Vissa som lämnat anställdes kanske inte på period, utan för ”projektanställningar”.

Sida för Q posts:

Tips på trådar jag följer på twitter:
prayingmedic: @prayingmedic
realeyethespy: @TrueEyeTheSpy
Logic: @OnWithLogic

Det är viktigt att vara källkritisk. Det sprids mycket desinformation. Det är upp till var och en att skapa sig en uppfattning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.