Introvert: Social isolering är livet

mvp-74436-unsplash.jpg
Photo by mvp on Unsplash

Introverta personer kallas den grupp människor som riktar sitt fokus inåt. De tenderar ofta att isolera sig socialt. De umgås i små umgängesgrupper och har en liten men stadigt vänkrets. Deras liv verkar ofta innehålla mycket om tankar på livet, måendet, samhället och andra människor. Filosofi, fantasivärldar, psykologi och andlighet kan vara återkommande ämnen som präglar tankarna.

Att vara ute och festa i större grupper och trängas med andra människor på ett dansgolv är väl mer eller mindre ”hell no”. Att få kontakt för långa samtal kan bemötas med ”det bästa telefonsamtalet är genom sms”. Kort sagt – ”Jag har inte tid låt mig vara ifred” står skrivet i pannan.

Är dessa människor så farliga då? Är det verkligen lönt att låta dom vara ifred? Varför är dom så?

Introverta människor är ofta egentligen ganska kloka personer. De lägger kanske inte tid på kallprat men när de väl pratar, är ämnet genomtänkt och förankrat i någonting såväl teoretiskt som i egna erfarenheter. Introverta personer kan också vara väldigt omhändertagande även för den psykiska och själsliga hälsan, ty de brottas antagligen stort med den på ett personligt plan. Det är också det som kan göra att de verkar så bortvända från omgivningen.

Vi menar inget illa. Med den meningen blir det kanske tydligt att jag ser mig själv som en introvert person. I huvudsak är jag det även om jag varit det ”desto mer” när jag var yngre. Många timmar, dagar, veckor, månader har lagts på ett eget tankearbete. Visst kan jag erkänna att det säkert varit för mycket. Allt behöver ha en viss balans och det finns nog en och annan dag som jag borde sagt ja till att hänga med ut.

För mig har det dock alltid varit så naturligt. Jag har sökt svar för mitt mående. Jag har inte mått dåligt men heller aldrig helt bra. Det har känts som ett är något som skaver i skon, men varje gång skon undersöks är den tom. Hjärnan vill problemlösa det. Den vill skapa svar för att gå vidare. Den kräver material för att undersöka. Böcker plöjs igenom. Tankemodeller skapas och raseras. Nya situationer prövas nya känslor uppmärksammas. Nya hjärtekrossande händelser sker och isoleringen biter sig fast.

Sen släpper isoleringen och jag återgår till att bli en social varelse med introvertas mått mätt. Med glimten i ögonen levereras pikar med underliggande tankar i. Med stort leende och stort hjärta hörs diskussionerna, de privata samtalen och de slitsamma känslor som finns. En introvert person ser mer och hör mer än vad många tror. Det är inte för att snoka, det är för att hitta nytt material till sin egen utveckling, till sina egna problemlösningar. När allt kommer omrking är vi inte så olika och om vi då lyssnar på varandra, behöver vi inte göra om allt arbete som andra redan har gjort.

 

”Jag önskar vara perfekt, precis som alla andra. Precis som alla andra behöver jag hitta min väg” / Jane Austen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.