Acceptans: Vägen ut ur kampen

mindset-743165_1280
Photo by Johnhain@pixabay

Jag vill ta bort alla negativa känslor. De försvinner aldrig!
Låt allt ont försvinna NU!

När den fysiska omvärlden ska kontrolleras kommer det oftast lyckas ganska bra.
När känslor och tankar inombords ska kontrolleras, då kommer de att förstärkas och höras ännu högre. Det kanske känns tufft att höra, kanske låter det inte ens trovärdigt. Det är okej. Acceptera bara möjligheten att det faktiskt kanske stämmer.

Acceptans kan ses som den andra effektiva metoden till stress. Accepteras de känslor och tankar som framträder, då läggs inte onödig energi på att förtränga det. Det bör kanske här förtydligas att en accepterande inställning ej medför att det som skett också rättfärdigas. Våld kanske har varit inblandat och det faktum att det har hänt får accepteras. Det kanske behöver accepteras att det var den andra personens ansvar att ej utföra det. Att acceptera det innebär inte att ansvaret inte fortfarande ligger hos den andra personen. Personen behöver inte ens veta att acceptans har uppnåtts kring det som skett. Det viktiga är att det sker.

Våld är långt ifrån det enda som kan behöva en dos acceptans i livet. Pressen har alltför länge varit alltför hög även i andra aspekter. Orimliga förväntningar har från olika hålls ställts på individerna i samhället av såväl inre som yttre faktorer. Ämnen som behöver accepteras är exempelvis: känslor, tankar, trauman, att döden kommer inträffa tids nog (att kroppen dör är uppenbart, vad som sker därefter är något annat), en sexuell läggning (attraktion ljuger aldrig), att sjukdomar inträffar, att livet hastigt kan förändras utom kontroll och framförallt, livet kan inte kontrolleras i fullt ut.

Misstag kommer ske i livet. Allting kommer inte bli bra, vilket är det som utvecklar människan. Det är det som utvecklar hjärnans förmåga att hantera misstag, ty hjärnan är människans problemlösare. När någonting inte uppnåtts tillfredsställande, påbörjas (eventuellt) en analys. Kanske registreras några detaljer som kunde förändrats, kanske krävs det en yttre analys (av annan person/dator). Utvecklingen går likväl framåt (om det tillåts).
Misstag är inte till för att definiera personen. De är till för att vägleda personen.

För vissa personer (ganska många rent av) är processen av acceptans alltför svårhanterad. Det som känns eller framkommer av tankar får inte under några omständigheter accepteras. Striden om att vinna kampen som aldrig kan vinnas pågår. Över tid kommer energiåtgången accelerera och ”hjälpmedel” kommer användas utifrån. Narkotika, alkohol, medicinering (ibland nödvändigt), socker, porr, hetsätning, överaktivitet kring smala hobbys (isolerande från omgivning), datorer (i destruktiv mening) osv. Kort sagt alla vanor som begränsar och avskärmar det som försöker nå ytan.

Till slut kommer kraschen. Energin räcker inte till för att motstå det som vill komma fram längre. Striden är slut. Energin är slut. Motståndet är slut. Det som skulle förträngas har sluppit lös och då i den energi-styrka som speglats av motståndet. Det som kommit fram har en högre energi än dess ursprungliga form. Om rädslan funnits att det skulle göra ont från början, kan det kanske leda till att det gör ont nu istället. Kraschen är ofta ett inväntat stadium vid exempelvis missbruksbehandling. När allt har raserats då finns möjligheten att bygga nytt.

Kommer kroppen tänka att acceptans/släppa taget gör ännu ondare efter detta? Kroppen och hjärnan får bevis på att det gör riktigt ont (ondare än vad det hade gjort i början), vilket kommer påverka inställningen till nya utmaningar längre fram. Utmaningarna slutar inte komma. Då kommer människan att sluta utvecklas.

Är det säkert att kontroll inte fungerar då?

Den del i kroppen som registrerar tankar och känslor är det centrala nervsystemet. Det sker innan medvetenheten finns om det. För att kontrollera tankar och känslor som inte vill upplevas, krävs därmed en aktiv kontroll av det centrala nervsystemet. Det kräver kontroll av att inte registrera sådant som ännu inte kommit till medvetenhet att det har registrerats.
Utmaningen känns förvisso inte omöjlig men väldigt komplicerad och svåruppnådd.

Hjärnan är en problemlösare, låt problemet bli löst!
Problemlösningsfunktionen fungerar alldeles lysande i de situationer som kontroll fungerar. Problemlösning fungerar när förändringar bör ske i områden utanför den egna kroppen. Problemlösningen kommer fungera mindre bra när hjärnan är en del av problemet.
Förslagvis är problemet ångest. Vilka lösningar kan ge permanenta långsiktiga lösningar? Medicinering, alkohol, narkotika är alla kortsiktiga lösningar. De fungerar förvisso kortsiktigt men det löser inte problemet. Det löser heller inte de andra problemen som medföljer de valen.

En accepterande inställning till det som är obehagligt kommer att göra ont. Det gör kanske riktigt ont rent av. Oavsett vilket är känslorna och tankarna tillfälliga. Nya moment kommer in och överskuggar. Nya moment sker i livet som kräver mer fokus och fokus kommer inte ligga på det som inte längre behöver fokuseras på, som fortlöper självständigt.
Ett bättre mående kan uppnås först när smärtan har förståtts.

Smärta är inte ont så länge den inte övervinner oss

Alt.

Smärta är vekhet som lämnar kroppen (träningsmotivation)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.