Jag är: Fast vem är vad?

– Sluta vara så, – så kan man ju inte vara, – han är, – hon är…
Vem är vad i en värld där allting hör ihop?

Det som framgår här är förrvirring över vad var och en kan vara i en värld som idag. Jämförelser med omgivningen sker åter och återigen. Sociala medier och de mer traditionella medierna lämnar tydliga direktiv (fast bara nästan) om vad som är eftersträvansvärt. Människornas försök att efterfölja de spridda skurarna av riktningar kommer misslyckas. Kvar blir en splittrad identitet som i bästa fall kan likställas med en spegel som spricker. Vad är egentligen kvar i det som en gång var helt?

Någonstans går människan antingen helt vilse. Andra finner vägen tillbaka till något som blir jakten på den förlorade identitetet. Vilka fragment behöver återkomma för att helheten ska återses? Vilka blockeringar har en gång inträtt för att nu behöva lyftas?
Det är dags att plocka fram verktygslådan. Nu sorteras blockeringarna bort till det som faktiskt är och inte dölja det som inte borde döljas.

Följande övning kan utföras såväl individuellt som i grupper. Individuellt är en spegel praktiskt till hands och personen får helt enkelt observera sig själv under övningen.
Personen enda uppdrag är att högt och tydligt säga Jag är…. följt av ett karaktärsdrag, adjektiv eller annat drag som handlar om personen. ”Jag är vacker, jag är ful, jag är bra, jag är dåligt, jag är perfekt, jag är envis, jag är kärleksfull” etc.

Även negativa ord kan användas och bör samtidigt inte få alltför mycket repetitioner. Att negativt betingade ord förekommer är för att uppnå en balans. För att skapa en tillåtande attityd till att inte behöva vara perfekt. Att inte behöva prestera bäst. Det är onödigt energislöseri att ständigt behöva motsätta sig de känslointrycken.

När något ord skapar tydliga fysiska reaktioner är det ett tecken på att ett motstånd möts. Prova upprepningar av samma ord tills reaktionerna avtagit.
Övningen har från början tagits fram av Sigmund Freud och därefter utvecklats av Carl G Jung (om inte minnet sviker mig).

Övningen kan som nämnt också genomföras i grupper där en viss trygghet förekommer.
Om det inte bedöms vara lämpligt med att varje person pratar högt, speglat av en tyst, observerande och medvetet lyssnande motdeltagare utförs övningen enligt följande:
Samtliga deltagare får istället skriva ner allt de kommer på. Ny rad för varje uttryck med startorden Jag är…..

När tiden är ”ute”, får alla cirka 20-30 sekunder att sammanfatta vad de har kommit fram till i en korrekt mening utan kommatecken.

Vilken mening sammanfattar den övriga delen av övningen?

Vilken mening kan med rätt förutsättningar skapa en förändrad syn på såväl sig själv som sina medmänniskor?

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.