Förändring: Balansera livet till något bättre

Photo by Comfreak @ pixabay

Förändring: Nu tar vi kontrollen för vår omgivning!

Ännu en dag på det där förbaskade jobbet. Chefen är idiot och kollegorna är lika trötta på jobbet som en själv. Arbetsuppgifterna tja, vad ska man säga om det. Lönen är ju inte mycket bättre än att räkningarna kan betalas. O dessutom den där ägaren som fräckt nog kommenterade ”Om du jobbar hårdare kan jag snart uppgradera min bil”. Förresten, det var nog en meme som sa det, ägaren har visst aldrig synts till.

Situationen ovanför är säkert inte ovanlig idag. Många går till ett arbete där lönen inte känns tillräcklig och där arbetsuppgifterna inte är tillräckligt stimulerande. Det om något är en tydlig källa till stress och ett negativt mående. Det är samtidigt inte den enda faktorn i livet som kan vara stressande. Relationen fungerar inte optimalt med vänner eller partners. Boendet verkar inte heller så trivsamt längre. För mycket störande ljud från grannarna. Färgen på väggen börjar släppa och visst har en viss lukt börjat fastna i huset…

Det är kanske tillräckligt tydligt vilka energiläckage som återfinns i vardagen. En del ser möjligheter till positiva förändringar i livet. Det som inte fungerar ska ut! Allt dåligt ut allt bra in. Andra människor söker fortfarande meningar med att förändra det. Söker meningar med vad som ska in istället. Ytterligare vissa har sedan länge slutat söka svar ty de svar som dök upp, var inte tillräckligt attraktiva. Varför bry sig….

Förändringspotentialen är något alla människor har. Alla (vissa yttre begränsningar kan förekomma) kan förändra sina liv till något annat än det de har. Det kan vara livsförändrande, storslagna, storm-blåsande förändringar som släpps loss i livet. Det kan också begränsas ner till att lampan i rummet byts ut mot något med en bättre färg. Eller någon med annan ljusstyrka som passar bättre för ögonen?

Valet är ligger oftast inom räckhåll för den enskilda människan. Viljan att förändra noteras, information inhämtas om tillvägagångssätt samt önskat resultat av förändring. Därefter sker….handlingen som genomför förändringen. Om energin och motivationen är tillräckligt stark, kommer förändringen att genomföras.

Människan har trots allt under många år aktivt arbetat för att möjligheten till val och förändringar ska kunna ske. Förändringspotentialen i samhället är stor med alla de val som aktivt presenteras och marknadsförs. Valet ligger hos den enskilda människan. Vilka förändringar är det som eftersträvas?

Förändring är en av de två fungerande taktiker vid stresshantering (hint. Alternativ två är acceptans). Om en person befinner sig i en situation som inkluderar en ständig stress, är steg ett att se över vilka faktorer som faktiskt kan förändras. Till 95% är den fysiska omgivningen utanför kroppen förändringsbar. Arbeten kan bytas ut, relationer kan avslutas, ommöbleringar i boendet är möjligt, investeringar i olika materiella ting är inom räckhåll. Det kanske inte sker samma minut som förändringen är önskad. Däremot kan en planering påbörjas för att förändringen ska genomföras.

Även när vardagen verkar rätt okej och vardagen präglas av en trivsamhet, är förändringar fortfarande något bra att sträva mot. Ty även om förändringar inte sker inombords så gör fortfarande resten av samhället det. En alltför tillbakadragenhet inför förändringar leder till något som kallas rigiditet. En rigid person har alltför svårt med förändringar och kommer hamna under en stress och press att ej hinna med. Gensvaret triggas och speglar aktiva försvarsmekanismer, där såväl aggressivitet som i värsta fall rent förstörande för omgivningen sker.

Rent kognitivt sker en hel del processer som återspeglar sig i valen. När intryck från omgivningen i tillräckligt många repetitioner påverkar, upprättas kognitiva schematan (scheman), som hjärnan allt aktivare börjar följa. Det blir förutsägbart och det blir energieffektivt. Hjärnan börjar delvis att tappa energi när tillräckligt många schematan ständigt följs rutinenligt. Hjärnan behöver inte längre utveckla nya energiprocesser, vardagen fungerar bra med det som är. Hjärnan tappar förmågan att ersätta med nytt. Hjärnan tappar fokus för att riva upp det som är, när energin inte längre produceras i tillräckliga nivåer. Bromsklossar sätts in genom försvarsmekanismerna. Rigiditeten är ett faktum.

Det bör inflikas att den förändringsyra som gärna råder i högteknologiska samhällen, delvis är rätt påfrestande även för människor som aktivt söker förändringar. Förändringarna verkar då aldrig riktigt etableras innan de ersätts med något nytt. Det behöver helt enkelt finnas en balans men aldrig en helt stoppad förändring över tid. Låt inte förändringsviljan understiga 1% av vardagstiden.

Det är i förändringarna vi utvecklas!

Ibland kan det bli lite otydligt varför en förändring bör ske. Det leder i sin tur till att motivationen också sjunker, vilket riskerar att förändringsviljan upphör. 
Inom en metod som kallas motiverande intervju/intervention (MI) är fokus just på dessa processer. En metod som specifikt används kallas Ambivalenskorset.
Följande fyra frågor i uppskriven ordning ställs. 

1. Vad är positivt med situationen som är idag?
2. Vad är negativt med situationen som är idag?
3. Vad är negativt med att genomföra förändringen(specfik åtgärd)? 
4. Vad är positivt med att genomföra förändringen?

Det kan räcka för att förändringen blir av. Ibland brister även det praktiska genomförandet, vilket i sin tur kan behöva kompletterande insatser. 

Det är också viktigt att förändringar inte bör påtvingas någon. Alla är ansvariga för sitt liv och andra kan i bästa fall inspirera och stötta upp i förändringar den enskilde själv genomför. 

Det som kan användas för att uppmuntra en förändring är konsekvenser. Konsekvenser som inte i sig är en insats, ty alla val som genomförs har konsekvenser. Det inkluderar de val som medvetet inte genomförs. Konsekvenser är inte negativt även om det kan upplevas på det viset. Konsekvenser bara är och kan ge både väntade och oväntade utgångar av valet. 

Återigen: Det är i förändringarna vi utvecklas!

 

direction-1013996_640
Photo by 3dman_eu@pixabay

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.