Hoppet: Det sista som lämnar

Det kommer aldrig gå. Det är hopplöst!

Myten om Pandoras ask medförde uttrycket hoppet är det sista som lämnar. Visst verkar det finnas något giltigt i det uttrycket. När allting verkar gå åt skogen (utifrån det önskade målet), finns fortfarande en liten tanke kvar att mirakel kan ske, att det går att rädda upp situationen. Hoppet är det sista som lämnar.

Uttrycket får en glorifierande innebörd och låter som att en överjordisk insats kommer ske, för att rädda upp allt, så att det blir precis som det var planerat att bli. Kan de egoistiska strukturerna skönjas i dessa meningar, hur hoppet används för att bibehålla kontrollen över en situation, som kanske inte bör räddas upp?

Hoppet kanske fyller viktigare funktioner än att faktiskt rädda upp det som sker. Hoppet är kanske mer till för att hantera efterspelet, att fungera som en övertygande röst om att allting blir bra, även om det här inte fungerade. Att nya vägar kommer visa sig när dammet fallit på plats, att livet kommer bli bra trots allt.

Det är trots allt det som sker efter motgångar och förluster. Energi har investerats i strukturer som verkade rimliga (varför göra det annars?). Utrymme har getts till energins verkan genom strukturen och mer finns inte att göra. Precis som vid ett husbygge, om beräkningarna inte stämmer från början, blir resten av bygget svårt att rädda upp. Kvar efteråt finns lärdomarna kvar (vad gick fel, vad kan göras bättre). Att huset rasade är tråkigt / energin bortkastad? Och samtidigt går utvecklingen framåt tack vare det. Hoppet levererar en tro på att allting kommer bli bättre.

När den involverade personens fokus ligger på att det just kan bli det.

Då ställs ”maskinerna” om och nya beräkningar struktureras upp, oavsett om projektet ska ges en ny chans eller om det är ett helt nytt annat projekt i en annan riktning som påbörjas.
Lärdomarna faller på plats och nya steg är möjliga mot något bättre.

Hoppet är det sista som lämnar, ty hopp syftar till att lärdomar finns att hämta i situationerna. Hoppet lämnar för att situationen är förstådd och lärdomarna har fallit på plats. Hoppet behövs inte längre ty hoppets syfte har uppfyllts.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.