Arbete: Vilken är din drömsysselsättning?

Mitt drömjobb är ett arbete man inte behöver ta ledigt ifrån

Redan i unga år uttrycker många vad de vill arbeta med när de blir stora. Det är barn som har hittat några idoler som de med glädje tittar lite extra efter. Idolerna kan vara familjemedlemmar och det kan vara andra människor som verkar spännande. Piloter, brandmän, polis, köra traktor. Alternativen är många. I många fall blir dock yrkeskarriären något annat, då yrkesvalen hänger inte bara ihop med just vad som verkar spännande. I dagens samhälle handlar det om så mycket mer – vilka arbetsmarknader verkar trygga, vilka utvecklingsmöjligheter finns det, hur är lönen? Är arbetet värt att utföra i förhållande till lönen?

Utöver dessa tankar tillkommer många filtreringar på vägen. Utbildning. Har alla kurser nödvändiga för yrket lästs? Har alla behörigheter lästs in? Är betygen tillräckligt höga för att utbildningen ska kunna påbörjas eller blir individen bortfiltrerad på grund av konkurrens. Hindren verkar ha blivit allt fler för många och alltför många arbetar antagligen idag med arbeten de inte är intresserade av. Som de inte känner passion för att göra. De arbetar med de jobb de fick. De arbetar med arbeten som ger höga löner och ännu mer nedstämdhet över detsamma. En klyvning sker inombords, då pengar är detsamma som lycka i dagens värld. Även om glöden för sin dagliga sysselsättning uteblir och prestationen och motivationen följer samma spår. Arbetet blir en upprätthållande fasad.

Tillbaka till utbildningstiden, där många intressen kan väckas och släckas i takt med att åren går. Vilka ämnen är roliga. Vilka arbeten kan kopplas till detsamma. Hur tidigt i livet behöver yrkesbanan väljas ut? I Sverige är det i samband med gymnasievalet (16 år), vilket baseras på prestationer under perioden när individen är 12–15 år. Vem vet egentligen vad man vill göra då? Den fysiska utvecklingen (puberteten) pågår, vilket medför många frågetecken till såväl den egna identiteten och vad man vill bli. Valet kommer i dagens system att göras åt individen. Förhoppningsvis hamnar det ungefär inom samma livsriktning som verkar intressant att följa. Vill man arbeta med människor är ämnen som börjar innefatta människor ett naturligt val. Är matematikens logiska värld det som tilltalar eller är det kanske hantverksyrkena?

Även om det i systemet sker en viss urskiljning mellan vilka som ska hamna vart, så spelar det inte nödvändigtvis en stor roll. Yrkesvalet behöver inte vara bestämt redan i den åldern, så länge en viss riktning kan ursköljas. Vet man inte vilken riktning man vill ta, då spelar det heller ingen roll vilken väg som väljs. Alla vägar kommer leda till en fortsatt utveckling.
Även de ”felvägar” som tas såväl under utbildningen som bland kommande yrken, kommer leda rätt till slut. Det som inte väcker en passion, kan däremot leda till utveckling av färdigheter som behövs för det där framtida drömjobbet. För att kunna behärska drömjobbet längre fram, krävs färdigheter som är lämpliga för det. Vägen är viktigare än själva målet i slutändan, även om vägen är fylld med hinder, frustration och ångest. Drömjobbet kommer inte sakna hinder, frustration eller ångest, däremot kommer arbetet kännas så rätt, att det är värt att utstå det och fortsätta arbeta även med den påfrestningen.

Utvecklingen kommer inte upphöra när drömjobbet uppnås. Utvecklingen kommer accelerera. När man är lycklig är det roligt att lära sig nytt. Det är kanske ett sätt att upprätthålla känslan av lycka.

Att nå drömjobbet är en av många faktorer för den personliga utvecklingen. Många områden kommer troligtvis behöva utvecklas och upplevas. Energin söker sig fram mot nya områden där det finns balans och outnyttjad potential. Om energin går en alltför stram väg till mötes, blir också begränsningen alltför stor. Det kanske visar sig inte minst bland stora idrottsstjärnor som exempel, där stora summor pengar intjänas, men kunskapen om att hantera det är begränsad. Alltför många idrottsstjärnor har av mer kunniga människor förlorat enorma summor pengar. Det hade antagligen varit annorlunda om kunskapen varit bredare.

Jakten på odödlighet
Många som söker sina livsriktningar (vad är viktigt egentligen), i brist på självtillit följs istället strömmen. Vilka människor får störst social respekt och beundran? Artister, idrottsstjärnor, chefer/VD, journalister. Gemensamt för yrkena är en stor social exponering och/eller hög lön.
Om yrkena är intressanta i sig är inte lika självklart. Gemensamt blir dock att en stor social igenkänning ger möjligheten till att bli odödlig. En legend för övriga mänskligheten.
Någon att minnas för framtiden.

När det pågår en jakt mot de där speciella jobben som visar sig skapa en odödlighet (är odödligheten en illusion), försvinner många delar på vägen. Vilka värden är man beredd på att ge upp? Vad händer om en av förebilderna åtalas för brott (många försvarar förövaren, även om bevisen är tydliga). Hur långt är man beredd på att försöka bli en av förebilderna, man egentligen inte vet så mycket om?
Det som står på internet är aldrig en helhet.

Hur långt är man beredd att pusha ett barn mot förebilder och drömyrken man själv aldrig uppnådde? Fenomenet föräldrar-som-lever-genom-sina-barn är i högsta grad en verklighet.
Ett barn som med säkerhet hamnar i en kluvenhet, ty man vill alltid göra sina föräldrar glada och stolta. Genom bedrägeriet utvecklas en medioker insats och en känsla av otillräcklighet. Det visar sig extra tydligt när föräldern inser att barnet inte kommer nå det drömjobb man själv egentligen ville ha. En förälders vilja om yrkesval får inte överskrida barnets egen vilja.

Är tanken av förebilderna mer värda att följa än de egna värderingarna och tankarna om det egna livet? Förebilderna blir förebilder för att de lever sina liv, inte för att de lever någon annans. Vill man bli en person som förändrar livet för andra människor, hitta det egna drömjobbet där den egna passionen finns. Det är då man blir en inspiration för andra människor. Det spelar ingen roll om det är för en mindre grupp människor i lokalsamhället eller om det är för en större mängd människor som sprider sig internationellt. Även genom det lokala samhället kan man bidra till utvecklingen och inspirationen till att andra väljer sina vägar till utveckling. Till att gå sina egna vägar för att skapa ett bättre samhälle och för att leva efter sin passion. Det är kanske inte så dåligt det heller?

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.