Empatiskt lyssnande

Jag tänker att det inte kan nämnas nog mycket. Empatiskt lyssnande är en väg till att utveckla relationer och skapa tillit mellan människor.
Anledningen är att genom ett empatiskt lyssnande handlar allting om den man lyssnar på. Målet är inte att tolka det som sägs. Målet är inte att döma personen för det som sägs. Målet är inte att ifrågasätta det som sägs. Målet är inte att ge mängder av råd, inte ens om man själv är expert inom området som samtalet handlar om.

Målet är att ge utrymme för den andra personen att berätta. Berätta det som påverkar och belastar personen.

Det görs främst genom att återspegla det som sägs.
Exempel dialog:
-Jag är så fruktansvärt trött på livet och på hur andra är mot mig. De tjatar på mig hela tiden och jag gör ju så gott jag kan. Varför kan ingen se att jag gör mitt bästa?

Återspegling: Du känner dig trött och besvärad över andra personers bemötande av dig. Du upplever att de tjatar på dig och inte ser att du gör ditt bästa.

Återspeglingens syfte är att visa att man lyssnar klart. Att man inte går in med sina egna delar i historien. Historien är den andra personens och den ska inte påverkas förrän personen själv ger tillåtelse till det.

Återspeglingsförfarandet kan återkomma i flera rundor innan en tillit är upprättad.

Då kan man börja fråga om personen vill tänka högt om vilka alternativ som finns. Säger personen nej så är det inte läge för det och det ska inte tolkas personligt på något sätt. Personen är kanske bara på fel humör, men kommer sannolikt ihåg erbjudandet om energin är bättre vid ett annat tillfälle. Det är ingen tävling på tid!

Om personen senare under samtalet faktiskt vill problemlösa sin situation och inte har några tankar om hur den ska lösas, fråga om det är okej om man delger sina egna tankar rent allmänt om ämnet. Resonemangen får gärna vara generella och inte nödvändigtvis spegla den aktuella situationen. Den tolkningen är upp till den andra personen som bär det. Därigenom får personen möjlighet att både lära sig nya tankesätt samt hitta självförtroende att faktiskt lösa sin situation.

Båda vinner på det flödet och faktum är att man har hjälpt till utan att det sker under kontrollerade former. 🙂

”Ge en människa en fisk och personen har mat för dagen. Lär personen att fiska och den har mat för livet”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.