Emotional freedom technique Del 2

I ett tidigare inlägg öppnade jag upp ämnet Emotional Freedom Technique. En knackningsmetod på vissa energipunkter på kroppen. Knackningarna sker i samband med att jobbiga ämnen processas i samtal eller i en inre dialog.

Det som sker vid knackningarna är att kroppen/hjärnan hindras att övergå i en stressreaktion över det ämne/minne/stimuli som bearbetas. Således luras hjärnan att ämnet är neutralt och därmed kan bearbetas som något ofarligt. Det som tidigare var laddat blir nu neutralt.

De punkter som man knackar på sitter på lite olika ställen. Jag lyfte det med min mamma som är akupunktör och som kunde styrka att dessa punkter är väl kända inom akupunkturen.

Punkt 1 Karatepunkten: Sitter på handens bakre sida (motsatt tummen). Om du ska ”slå sönder tegelstenar” hittar du punkten. Den rekommenderas att knackas på i 3 rundor, samtidigt som det ämne som ska processas omnämns. ”Trots att jag uttryckte mig elakt om person X accepterar/älskar jag mig själv”

När så skett kan en öppnare och ärligare dialog ta vid. Som jag gjort de senaste veckorna är att jag helt enkelt pratar fritt om ämnet. Vad känner jag? Vad tänker jag om det jag ska prata om? Vad vill jag säga till personen som ev. involveras i ämnet? Det säger jag högt/tänker i huvudet. Det kan man göra i så många rundor man behöver. Sista rundan bör vara i positivare ordalag. ”Trots att jag gjorde så, har jag nu lär mig etc. etc.”

Efter sista knackandet har jag börjat med att inombords frammana en bild/minne av personen/situationen och andas kärlek ut i det, som om min utandning blir ett stort hjärta (enkelt att frammana, enkelt att utföra). Därigenom släpper det en ”sista gång”.

Punkterna som bearbetas då (efter karatepunkten):

  1. Punkt mellan ögonen, ungefär där ögonbrynen går ihop.
  2. Utsidan av ena ögat (mellan yttre ögonbenet och tinningen)
  3. Under ögat (på eller strax under det undre ögonbenet)
  4. Under näsan/ovanför överläppen
  5. Gropen under underläppen/över hakspetsen
  6. Nyckelbenet strax under dess topp i toppen av bröstkorgen.
  7. I mitten av armhålan (jag brukar hålla upp armen för att lätt hitta utbuktningen)
  8. På toppen av hjässan /hårfria området på munkar (här knackar jag med flera fingrar samtidigt för att täcka ett lite större område.

Vill man lära sig mer i ämnet/se en guidad video i ämnet föreslår jag appen Tapping solution. Är samma skapare som författaren till boken Emotional Freedom Technique.

Tips:
När jag funderade på vad jag ville knacka på gjorde jag 3 listor:
1. Personer/relationer som inte känns helt i balans. Här har jag tagit med såväl relationer som tagit slut, som relationer med bästa vänner/familjemedlemmar etc. Relationen behöver inte vara negativ för att knackas på. Den kanske kan må bra av enstaka obalanser som ännu undanhålls
2. ”Kapitel i livet” Exempelvis skolperioder, arbetsplatser, fritidssysselsättningar etc.
3. Särskilda minnen (Trauman, negativa upplevelser i övrigt eller som fortfarande påverkar negativt)

Att knacka bör ske successivt. Jag tar max 3 områden per dag, för att psyke, kropp etc. ska hinna balansera sig till det nya. Man bör inte underskatta vilken påverkan det kan ha på psyket, om man kör för hårt.

Väl knackat!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.